“Quinquaginta”

Rob Kars (1946) werd geboren in Rotterdam, onderricht in Adelaide (Australia), ontwikkelde zich tot kunstenaar/schilder/beeldhouwer in Kaapstad (Zuid Afrika), en verkreeg het Staatsdiploma MO B Handvaardigheid van de Academie voor Beeldende Kunst te Tilburg (Netherlands). Hij had diverse parttime aanstellingen in het kunstonderwijs. Zijn thuisbasis is Weert.

Kars heeft veel gereisd. De laatste tien jaar hebben Afrika en speciaal China (!) zijn voorkeur.

Al een hele tijd is het zijn gewoonte om reisboeken te maken wanneer hij ergens heen gaat, en werkboeken in zijn atelier. Deze ‘dagboeken’, vol collages, tekeningen, foto’s, en persoonlijke notities/schrijfsels, vormen de belangrijkste bron van waaruit al zijn andere visuele werk evolueert. Met een emigranten-geschiedenis als de zijne en een fascinatie voor exotische plaatsen, is het niet vreemd dat de kunst die Kars maakt (gemengde-techniek schilderijen, brons/hout/klei plastieken, prenten, collages, en collectieve installaties) een veelzijdige bemoeienis  toont met culturen die verschillen van die van hemzelf. Zijn schilderijen dikwijls beschreven als “lyrisch/abstract” laten een intens, levendig gevoel voor kleur zien dat Indiaas, Afrikaans, of Australisch kan zijn, even zeer als het, uiteraard, formeel Europees is. Voor Kars is de wereld (zowel de binnen- als de buitenwereld!) prachtig en verschrikkelijk tegelijk. De zoektocht naar- en de ervaring van Schoonheid/Waarheid, is, volgens hem, onze enige redding. In feite kan al zijn werk gezien worden als een gepassioneerd eerbetoon aan deze paradox.

“Quinquaginta”50 jaar Karsart
 11 september – 12 oktober 2016

 

Kars is een veelzijdig Weerter kunstenaar met diverse exposities, projecten en groeps-activiteiten op zijn naam. Hij viert dit jaar zijn 50 jarig kunstenaars jubileum. “Quinquaginta” is de titel waaronder 50 jaar kunstenaarschap in beeld wordt gebracht in een prachtige tentoonstelling en overzicht tegelijk van werk uit verleden en heden.

 

De feestelijke opening is zaterdag 10 september om 15.00 uur.

 

De tentoonstelling is vanaf 11 september tot 12 oktober elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur te bekijken bij Art Issues Gallery in Weert.

 

Inleiding  Voorafgaand aan de opening is er een inleiding door fotograaf kunstenaar Theo Derksen. Derksen zal proberen de sluier te lichten van een verborgen schat in het werk van Kars, die zeker nadere aandacht

verdient.

Derksen was teamleider en senior docent van de afdeling Visual Communications, lid management-team Media Design and Technology, en onderzoeker binnen het research team Infonomics and New Media aan

de Zuyd University of Applied Sciences te Maastricht.

 

Boekpresentatie Ter gelegenheid van vijftig jaar “Karsart” is door Kars en zijn zoon Nico een schitterend kunstboek samengesteld. Dit boek met de toepasselijke titel “Quinquaginta!” illustreert in woord en beeld het verloop en de veelzijdigheid van de carrière van schilder, beeldhouwer en verzamelaar Kars en wordt tijdens de opening gepresenteerd. Wilt u in het bezit komen van een exemplaar kunt u een email sturen naar info@artissues.nl

 

Muziek Ramblin’ Rose  & The Wanted, een drietal dat vintage, jaren ’20 ’30 jazz, ballads en energieke country-/folk nummers speelt. Met  meerstemmige vocalen en begeleidend met akoestische instrumenten, zorgen Roos Visser, Thimo Gijezen en Wim Meusen voor een ultiem gezellige sfeer, met muziek van goede kwaliteit.  

Denk aan Billy Hollyday, The Beatles, Django Reinhardt, Dolly Parton, Eva Cassidy, Ray Charles, en vele anderen.

 

Lezingen  Op 15 en 22 september, en 6 oktober worden door Kars lezingen gehouden. De lezing neemt de tentoonstelling, en de verschillende thema's die er in te onderscheiden zijn, als uitgangspunt.

Vragen en stellingen daaruit voortvloeiend worden in dialoog behandeld: (bijvoorbeeld) - Wat is eigenlijk "lyrisch abstract schilderen"? Hoe verhouden traditie en moderniteit zich tot elkaar? Kijken is niet hetzelfde als zien. Zijn kunstenaars tovenaars of cultuur-jutters?

De lezing begint telkens om 19:30 uur en duurt tot  21:00 uur.

Kaarten kunt u reserveren via info@artissues.nl en kosten € 7,50 (inclusief koffie en versnapering).

 

Rondleidingen voor groepen zijn mogelijk op afspraak en in overleg met de galerie. U kunt hiervoor contact opnemen met de galerie via info@artissues.nl