“ПЕРЕКРЕСТОК”

“ПЕРЕКРЕСТОK"     -      “Hermitage concert”                                                               

2 februari – 11 april          -                            6 februariHermitage Concert
Theatermaker Hans Visser(ex-Flairck) en zijn Russische partner Irena Filippova duiken in de geschiedenis van de Hermitage in Sint-Petersburg en gaan op zoek naar de muziek en verhalen achter de bijzondere collectie. Aan de hand van een magnifieke fotopresentatie nemen zij u mee door de zalen van de 250 jaar oude Hermitage, dat eens het persoonlijke bezit van de Tsaren was en nu de schatkamer van wereldcultuur op Russische bodem en het grootste museum ter wereld. Het Hermitage Concert is een eigenzinnige impressie van sferen en een indrukwekkende reis langs de muziek en verhalen achter de bijzondere collectie.

 

Expositie en inleiding
Art Issues Gallery en het Munttheater zijn een samenwerking aangegaan. In de galerie zijn de werken van de uit Rusland afkomstige Yassievich en Winter te bezichtigen, die eerder ook te zien waren in de expositie ‘Russisch atelier aan de Amstel’ in de Hermitage in Amsterdam. Voorafgaand aan de voorstelling in het Munttheater is er een bijzondere inleiding die verzorgd wordt door Maarten Bertheux.  Bertheux is oud-conservator van het Stedelijk Museum Amsterdam en gastconservator van de tentoonstelling  'Russisch atelier aan de Amstel' (Hermitage Museum Amsterdam,  22 oktober 2013 t/m 5 januari 2014). Tijdens de inleiding gaat Bertheux dieper in op het werk van Yassievich en Winter. En vertelt hij over het vandaag de dag heersende beeld van de Hermitage en de plek van de hedendaagse kunstenaar uit Rusland hierin.

 

Programma:


Zo 2 februari 15.00 uur    Opening expositie “ПЕРЕКРЕСТОК”

                                    Yassievich en Winter zijn aanwezig

 

Do 6 februari 19.00 uur   Lezing door M. Betrheux

 

Do 6 februari 20.15 uur   Voorstelling “Hermitage Concert” in het

                                    Munttheater www.munttheater.nl
 

De expositie “ПЕРЕКРЕСТОК” is te bezoeken tijdens de openingstijden op zatrerdagen en koopzondag van 13.00 tot 17.00 uur. 

Achtergrondverhaal expositie “ПЕРЕКРЕСТОК”

 

2 februari – 11 april 2014

 

De expositie “ПЕРЕКРЕСТОК” (kruispunt) is de eerste in de reeks van drie internationale kunstexposities “Art without borders” in 2014.

 

Art Issues Gallery organiseert deze ter gelegenheid van de kunst expositie “Art Spectrum 600” (9 mei tot en met 29 juni 2014). Drie exposities met werk van kunstenaars en thema’s in hun werk die terug verwijzen naar elementen uit het geboorteland en de eigen identiteit, wie ze zijn en waar ze voor staan. Een zoektocht die een leven lang duurt.

 

Tatyana Yassievich schildert de schijnbaar ‘vergeten’ en onbeduidende plekken in en rondom St. Petersburg, zoals de entree van een gebouw, de hal van een station of een willekeurig plein. Met het schilderen van deze plekken krijgen ze een hernieuwde aandacht die verloren lijkt te zijn gegaan in het jachtige alledaagse bestaan en de desinteresse voor alles wat werd voortgebracht in de Sovjet-tijd. De realistische manier van schilderen is niet een sociaal realisme, maar juist een vrije en kleurrijke manier van werken.

 

Julia Winter presenteert fotografische ‘dubbelportretten’ en “installaties”. Zij toont foto’s van twee personen die ze in lagen over elkaar presenteert. De ene laag is een transparante foto van een persoon op glas die een dialoog aangaat met een daaronder gelegen portret op papier. In beide gevallen worden de fotografische beelden met verf bewerkt of worden attributen toegevoegd. In de dialoog en de bewerking ontstaat een poëzie waarin heden en verleden of mannelijk en vrouwelijk een rol kunnen spelen. Met deze ‘crossovers’ toont Julia hoe beelden in historische en culturele zin veranderlijk kunnen zijn.